لامپهای کممصرف، ماشین لباسشویی، یخچال، تلویزیون و هر وسیلهٔ برقی که فکرش را بکنید، با هم یک نقطهٔ اشتراک یا بهتر بگوییم یک قطعهٔ مشترک دارند. برد الکترونیکی!
سجاد مهرابی، متولد ۱۳۶۸ با مدرک کارشناسی ارشد برق، گرایش الکترونیک از دانشگاه اراک، تولیدکنندهٔ همین بردهاست. بردهایی با قدرت یکدهم میلیمتر. دومین شرکت در ایران که بردهایی با این دقت تولید میکند. با همین طرح هم توانست شرکتش را بهعنوان یک شرکت دانشبنیان در پارک علم و فناوری ثبت کند.
– تولید برد را از زیرزمین خانهٔ خودمان شروع کردم. ماهی یک برد کوچک میساختم و میفروختم. طوری با مشتریها برخورد میکردم که فکر میکردند یک شرکت بزرگ دارم. پول زیادی برای خرید تجهیزات نداشتم. خیلیهایشان را خودم ساختم. یک کابینت فلزی از ضایعاتی خریدم و آن را تبدیل به کوره کردم. بردها را در کوره، در دمای خاصی خشک میکردم. با تیر و تخته هم میزی برای برش بردها ساختم. هر دستگاهی را صدبار خراب میکردم و دوباره میساختم. از ماهی یک برد، به تولید هفتهای یک برد رسیدم. خانواده با این کار من مخالف بودند؛ چون کار با برق خطراتی داشت و بوی زیادی هم تولید میکرد.
به سرم زد که خانهای اجاره و تجهیزات را آنجا مستقر کنم. همین کار را کردم و دستگاهها را در اندازهٔ بزرگتر ساختم. تازه دانشگاه را تمام کرده کرده بودم و سرمایهای نداشتم. تنها درآمدم تولید همین بردها بود. همانجا توانستم چندتا برد حرفهای طراحی کنم. مشتریها خیلی خوششان آمد. تصمیم گرفتم دستگاه تولید برد وارد کنم و تولیدم را افزایش دهم.
واردکردن دستگاههای دستاول، سرمایهٔ زیادی میخواست. با پیگیریهایی که انجام داد و وامی که گرفت، توانست چند دستگاه کارکرده وارد کند. مقروض بود و باید ظرف چندماه بدهیهایش را تسویه میکرد. خط تولیدش کامل نبود و همین فشارِ کار را مضاعف میکرد. تمام توانش را گذاشت و با هر ضرب و زوری بود، بردها را تولید و بدهیها را زودتر از موعد تسویه کرد.
آن خانه دیگر جای مناسبی برای تولید نبود. قصد داشت سولهٔ بزرگتری بگیرد و کارش را آنجا ادامه دهد؛ اما از طریق یکی از دوستانش با پارک علم و فناوری لرستان آشنا شد. با مسئولان پارک ارتباط گرفت و کارش را برایشان توضیح داد. آنها هم از کار سجاد استقبال کردند و به این ترتیب توانست در پارک پذیرش بگیرد.
– احساس کردم پارک جایی است که میتوانم در آن رشد کنم. ابتدا فضای کوچکی در اختیارم قرار دادند. بعداز آن با کمک پارک و بنیاد برکت توانستم یک خط تولید اتوماتیک وارد کشور کنم. حالا در حجم خیلی بالایی برد لامپ تولید میکنیم و هشت کارگر دارم. بخشی از تولیدمان را هم به خارج از کشور صادر میکنیم و ارزآوری داریم. محصولات تولیدی ما ۶۰ درصد ارزانتر از نمونهٔ مشابه خارجی است؛ به علاوه اینکه کیفیت را تضمین میکنیم و خدمات پس از فروش هم داریم.
رسیدن به موفقیّت، اگر نگوییم هیچوقت، اما همیشه آسان نیست. شکست جزئی از مسیر است و گاهی اجتنابناپذیر. مهم این است که جا نزنی و پاپس نکشی.
– دستگاه گرانقیمتی از ایتالیا وارد کردم. بهخاطر نوسان برق سوخت و از بین رفت. برای من که سرمایهای نداشتم خیلی بد بود. همه میگفتند این کار را کنار بگذار، نمیشود. حتی خانواده، دوستان و آشنایان. اما وقتی به کاری که میکنی علاقه داشته باشی، هرجور شده انجامش میدهی. دیگر شکستها نمیتوانند برایت مانع باشند. بلکه خودشان بهترین معلم هستند و باعث میشوند درسهای خیلی خوبی یاد بگیری. همیشه از شکستها خیلی چیزها یاد میگیرم و تجربه کسب میکنم.
جایگاه امروز سجاد مهرابی و کاری که انجام میدهد، حاصل روحیاتی است که او را با دیگران متمایز کرده است؛ علاقه به کاری که انجام میدهد، تلاش، پیگیری و داشتن روحیهٔ کارآفرینی.
– همزمان با تولید در یکی از ادارات مشغول به کار شده بودم؛ اما چون پشتمیز نشینی، با روحیاتم سازگار نبود، علیرغم وجود مخالفتهای اطرافیان استعفا دادم. من آدم تولیدم. آدم خطرپذیری هستم. دوست دارم هر روز چالش داشته باشم؛ یکنواختی من را خسته میکند. دوست دارم اشتغالزایی کنم. مردم استان ما بیشتر به کار دولتی و گرفتن حقوق ثابت علاقه دارند. اینجا فرهنگ کارآفرینی جا نیفتاده. مسیری طولانی، پرشکست، با اتفاقهای بد و خوب در پیش داریم تا بتوانیم فرهنگ کارآفرینی و تولید را جا بیندازیم. اگر کسی بخواهد در تولید کاری انجام دهد، هر کاری که از دستم بربیاید برایش انجام میدهم. من میتوانم این کارگاه را به تهران انتقال دهم و بدون دغدغه تولید کنم و محصولاتم را بفروشم. دسترسی راحتتری به قطعات و تجهیزات و بازار فروش دارم. اما در لرستان ماندهام. چون به استان خودم تعصب دارم و دوست دارم محصولاتم را به اسم لرستان تولید کنم.
اهداف
آشنایی با شرکتهای دانشبنیان موفّق در استان؛
نشاندادن نقش خطرپذیری در دستیابی به موفقیّت؛
نشاندادن ارزش فرهنگ کارآفرینی در برابر کار کارمندی؛
نشاندادن روحیهٔ عرق به استان و پیشرفت در محل زندگی.
پیشنهادها
از دانشآموزان بخواهید دربارۀ کارآفرینی و مصداقهای آن تحقیق کنند؛
دانشآموزان را برای بازدید به شرکت آقای مهرابی واقع در پارک علم و فناوری لرستان ببرید؛
از دانشآموزان بخواهید دربارۀ اهمیّت تولید محصولات داخلی و ارزآوری برای کشور تحقیق کنند.